- Voor 31 juli moet de Belastingdienst de btw-aangifte en betaling van ondernemers binnen hebben.
- Sommige ondernemers kiezen ervoor deze btw-aangifte zelf te doen.
- Er zijn 6 dingen waar je goed op moet letten bij de btw-aangifte.
- Lees ook: 5 lifehacks die elke ondernemer moet weten
Nog minder dan twee weken en dan moet de Belastingdienst de btw-aangifte én betaling hiervoor van belastingplichtige ondernemers hebben ontvangen. Dit geldt voor iedereen, dus ook mensen die net een onderneming zijn begonnen of geen omzet hadden in het tweede kwartaal.
Sommige ondernemers laten hun aangifte door een accountant doen, maar er zijn genoeg ondernemers die de aangifte zelf verzorgen. Om deze laatste groep van dienst te zijn heeft de Belastingdienst zes punten op een rij gezet waar je op moet letten.
1. Analyseer je btw-aangifte
Volgens de Belastingdienst doen vier op de tien ondernemers hun btw-aangifte “op de automatische piloot”. Een btw-aangifte geeft volgens de fiscus juist inzicht in je onderneming, terwijl bepaalde zaken of veranderingen in je bedrijf ook hun weerslag hebben op je btw-aangifte, of je nu uitbreidt of juist inkrimpt.
2. Doe ook btw-aangifte als je geen omzet hebt gedraaid
We schreven het al in de intro en we herhalen het hier: ook als je geen omzet hebt gedraaid moet je btw-aangifte doen, netjes op tijd net zoals andere ondernemers.
De Belastingdienst wil immers inzicht hebben in wat je hebt verdiend. Als je te laat bent of geen aangifte doet kan je een boete krijgen en bepaalt de Belastingdienst hoeveel btw je moet betalen.
3. Aftrek van bedrijfsgerelateerde aankopen
Je kan bepaalde aankopen aftrekken in je btw-aangifte. Het gaat om aankopen die direct met je beroep te maken hebben, zoals een nieuwe laptop, een camera of bedrijfskleding. Dit geldt alleen voor de aankopen waarvan de factuur in het tweede kwartaal is binnengekomen.
Daarnaast moeten de facturen voldoen aan de factuureisen van de Belastingdienst, anders mag er geen btw worden afgetrokken.
4. Gebruik professionele software en vraag om een second opinion
Als je besluit je aangifte zelf te doen, word je aangeraden om gebruik te maken van professionele administratiesoftware. Zo is er belastingsoftware waarmee je de btw-aangifte gelijk bij de Belastingdienst kan indienen. Je kan natuurlijk ook gewoon een accountant in de arm nemen, om alles nog eens na te lopen of voor advies.
5. Plan de betaling in om boetes te voorkomen
Je wil voorkomen dat je betaling te laat binnen is. Als je de betaling niet gelijk wil doen kan je ervoor kiezen om deze in te plannen via Internetbankieren. Onthoud: 31 juli is de deadline voor de betaling én de btw-aangifte zelf.
6. Kijk of je onder de kleineondernemersregeling valt
Als je ieder jaar onder de 20.000 euro blijft qua omzet, kan je vrijstelling via de kleineondernemersregeling (KOR) aanvragen. Je krijgt dan vrijstelling van de btw, maar kunt geen btw meer terugvragen over bedrijfsgerelateerde aankopen en andere kosten die je in verband met je onderneming gemaakt hebt.